5 bin 300 yıllık uygarlığın gizemini çözene 1 milyar dolar ödül

İndus Vadisi Uygarlığı’ndan Antik Bir Yazı Çözülmeye Çalışılıyor

Araştırmacılar, tarihi İndus Vadisi Uygarlığı’na ait olan antik bir yazıyı çözmeye çalışıyorlar. Bu uygarlık, M.Ö. 2600 ile M.Ö. 1900 yılları arasında günümüz Pakistan, kuzeybatı Hindistan ve kuzeydoğu Afganistan’ın büyük bir kısmını kapsayan Güney Asya’nın kuzeybatı kesimlerinde varlık göstermiştir.

İndus Vadisi Uygarlığı’na ait işaret ve sembollerden oluşan eski bir yazı, dünyanın en eski kentsel toplumlarından biri hakkında önemli ipuçları verebilir. Ancak henüz kimse bu yazıyı resmi olarak çözümleyememiştir. Bilgisayar bilimcisi Rajesh PN Rao, Hindistan kökenli ve şifre çözme uzmanı olarak kendini tanıtan kişilerden yazının çözüldüğüne dair birçok e-posta aldıklarını belirtiyor, ancak bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını söylüyor.

Şifreyi çözenlere Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı MK Stalin tarafından 1 milyon dolar ödül verileceği açıklandı. MK Stalin, “Yazıyı arkeoloji uzmanlarını tatmin edecek şekilde çözen kişi ya da kuruluşlara 1 milyon dolar nakit ödül verileceğini duyuruyorum” dedi.

İNDUS VADİSİ UYGARLIĞI HAKKINDA DETAYLAR

Yapılan bir çalışma, yazıdaki semboller ile antik Tamil çanak çömleklerinde bulunan semboller arasında önemli benzerlikler olduğunu öne sürdü. Harappan olarak da bilinen İndus Vadisi Uygarlığı, duvarlı ve tuğlalı şehirlerde yaşayan çiftçiler ve tüccarlardan oluşan yaklaşık 2 bin yerleşim yerini kapsayan bir uygarlıktı.

1920’lerde İngiliz ve Hintli arkeologlar tarafından keşfedilen bu uygarlık, geride hiçbir kıtlık ya da savaş izi bırakmamıştır. Dil, inançlar ve uygarlığın yapısı gibi sırların yazıdaki sembollerde saklı olduğu düşünülmektedir. Uygarlığın neden ve nasıl çöktüğü hala bir gizemdir.

Yaklaşık 4 bin yazının bulunduğu çeşitli nesneler arasında çömlekler, tabletler ve taş mühürler yer almaktadır. Her bir yazıda beş işaret ya da sembol bulunmaktadır ve genellikle uzun metinler değildir.

Araştırmacılar, taş mühürlerde ya da diğer nesnelerde bulunan sembollerin anlamlarını henüz çözemedi. Bazıları bunun erken Brahmi yazıları, Dravidya ve Hint-Aryan dilleri veya dini, ruhani veya büyülü anlamlar içeren erken Hindu kutsal yazılarıyla ilişkili olabileceğine inanıyor.

DİNİ YA DA RUHANİ ANLAM İÇERMEYEBİLİR

Bazıları ise sembollerin siyasi ya da dini anlamlar taşıdığını düşünmektedir. Bilgisayar bilimcisi Rao, sembollerin çoğunun ticaretle ilişkili olduğunu ve bu nedenle dini ya da ruhani bir anlam taşımadığını savunmaktadır.

Şimdiye kadar sembollerin başka bir dile çevrilebilecek eserleri bulunamamıştır.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

Deprem korkusu ‘taşınmayı’ düşündürtüyor: Marmara bölgesinde her üç çalışandan biri gitmeyi istiyor

İstanbul ve çevresinde ikamet eden çalışanlar üzerinde gerçekleşen bir araştırmaya göre, çalışanların büyük bir kısmı deprem endişesiyle taşınmayı düşünüyor.

Yazar Süha Oğuzertem yangında can verdi

İstanbul’da 10 katlı bir binanın 1’inci katında çıkan yangında yazar Süha Oğuzertem hayatını kaybetti.

Yılmaz Özdil’den Diyanet’e sert çıkış: ‘Atatürk’e lanet okuyan kafadan da ancak bu çıkar’

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil SÖZCÜ TV’de yayınlanan İpek Özbey’in sunduğu Kırmızı Beyaz programında gündemi yorumlamaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız ve erkek arkadaşlığının zinaya yol açtığına ilişkin hutbesine tepki gösteren Özdil, Diyanet’e çok sert ifadelerle yüklendi.

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir