Yeni KOP Eylem Planı Konya Ovası’nı dört koldan canlandıracak

Konya Ovası Projesi’nde Yeni Dönem Başlıyor: Su Verimliliği ve Tarım Alanları Artacak

2024-2028 dönemini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı, AA muhabirine göre bölge için heyecan verici hedefler içeriyor. Bu dönemde 170 milyon metreküp suyun bölgeye sağlanması, 173 bin hektar sulama alanının rehabilite edilmesi ve sulanan alan miktarının artırılması planın önemli bileşenlerinden. Ayrıca, yer altı su seviyesindeki düşüşün durdurulması da plan dahilinde yer alıyor.

Bu dönemde, kuru tarımdan sulu tarıma geçiş ve gelir artırıcı bitki deseni modellerinden faydalanılacak. Ayrıca, sulama teşkilatlarının kurulması ve havzalar arası su paylaşımının teşvik edilmesi planın önemli adımları arasında.

Açık toprak kanallar yerine beton sızdırmazlık sağlanacak ve su kayıpları önlenecek. APA Barajı Sulaması Kanal Rehabilitasyonu Projesi hızla ilerletilerek, 70 milyon metreküp suyun tarıma kazandırılması hedefleniyor.

Bu dönemde hayvancılık altyapısının geliştirilmesi de planlar arasında. Modern hayvan pazarları, hayvan parkları ve kesimhane tesisleri kurularak bu sektör desteklenecek.

KOP Bölgesi’nin rekabet gücünü artırmak amacıyla tarımdan sanayiye, turizmden üniversitelerin ihtisaslaşmasına kadar yatırımlar hız kazanacak. Proje destekleriyle kırsalda yaşayan vatandaşlar için örgütlenme ve pazarlama konularında çalışmalar yapılacak.

Kültürel mirasın tanıtımı için çeşitli projeler hayata geçirilecek. “Manastır Vadisi”nde turizm destinasyonu oluşturulacak ve bu bölge turistlerin ilgisini çekecek.

Nostaljik tren turları düzenlenerek turizm sektörü desteklenecek. Ayrıca, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak birçok proje hayata geçirilecek.

Related Posts

TMSF, Türkiye’nin lider mobilya markası İstikbal için satış ihalesi başlattı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türkiye’nin en köklü ve güçlü mobilya markalarından biri olan İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ için satış ihalesine çıktığını duyurdu. İhale ilanı, 1 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar… 

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı