Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’dan, Rus mevkidaşı Lavrov’a: İç işlerimize karışmayın

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’dan, Rus mevkidaşı Lavrov’a: İç işlerimize karışmayın

Bayraktar ve Sabancı’yı bezdiren çete, Abdullah Gül’ü de isyan ettirdi

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapay zeka araçlarını kullanarak kendi görüntüsünü ve sesini taklit eden ve bu yolla dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan çete hakkında suç duyurusunda bulundu.

İsrail Gazze’de plaja saldırı düzenledi: 21 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’nde saldırıları devam ediyor. İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçakların bugün Gazze sahilinde bulunan Al-Baqa plajına gerçekleştirdiği saldırıda 1’i gazeteci 21 kişi hayatını kaybederken, 50 kişi yaralandı. İsrail, Gazze’de bir …

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya’daki isyancı grupların lideri Hafter’le görüştü

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkenin El-Alemeyn kentinde, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bir araya geldi. Sisi, Mısır’ın bu hedeflere yönelik tüm girişimleri desteklediğini ve Libya devlet kurumlarının birliğini korumaya önem verdiğini kaydetti.

‘Takvim belli oldu’ iddiası: Terör örgütü PKK’nin silah bırakma görüntüleri hazır mı?

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma süreciyle ilgili ilk görüntülerin geleceği tarihin belli olduğu öne sürüldü. Rûdaw’ın haberine göre PKK, temmuz ayının ilk haftasında Süleymaniye’de bir grup militanın katılımıyla ‘silah bırakma töreni’ düzenleyecek.

Aç ve bitap ölümü bekliyor

İsrail’in Gazze’deki ablukasının kurbanlarından biri 22 aylık Şam Kıdeyh. Bir ay önce saldırıda babasını kaybeden minik Şam, Han Yunus’taki bir çadırda “akut yetersiz beslenme”yle mücadele ediyor. Sağlık sistemi çöktüğü için tedavi olamıyor, sınırlar kapalı olduğu için gıdaya ulaşamıyor. Tıpkı Gazze’deki binlerce çocuk gibi…