Suriyelilerin Dönüşü Tekstilcileri Endişelendiriyor

Türkiye’deki Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Tekstilcileri Tedirgin Ediyor

Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeye başlaması, Adana’daki tekstil sektörünü endişelendirdi.

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte iç savaşın sona ermesi, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerini hızlandırdı. Türkiye’de tekstil sektöründe uzun süredir önemli bir iş gücü sağlayan Suriyelilerin geri dönüş hazırlıkları, Adana’daki tekstil sektörünü olumsuz etkileyebilir.

Gençler Önemli Rol Oynamalı

Adanalı tekstil patronları, Türk tekstil işçilerinin turizm ve hizmet sektörüne kaydığını belirtirken, Suriyeli işçilerin dönüşü durumunda genç Türklerin tekstil sektörüne daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini vurguladı.

İşadamı Ufuk Doyuran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Savaşın sona ermesi sevindirici ancak bu durum pek çok işvereni endişelendiriyor. Suriyelileri ağırlamaya başladığımız günden beri fabrikalarımızda çalıştırdık. Ancak şimdi onların dönüşüyle başa çıkmamız gerekiyor. Ülke olarak kendi başımızın çaresine bakabiliriz. Gençlerimiz de iş bulmak konusunda sabırlı olmalı, her işe başlamak önemlidir. Boşluktan korkmamalıyız” şeklinde konuştu.

Ufuk Doyuran, geleceğe yönelik umutlu olunması gerektiğini belirterek, “Gençlerimiz hemen en iyi pozisyonlardan işe başlamak istiyorlar. Suriyeliler ayrılırsa boşluk olabilir ancak Türkiye kimseden yardım beklemeyecek kadar güçlü bir ülke” dedi.

Ülke Çıkarları Ön Planda Olmalı

Adanalı tekstilci, sektörde çalışanların %40’ından fazlasının Suriyeli olduğunu vurgulayarak, “Üretim seviyelerimizi artırmamız gerekiyor. Şu anda çalışanlarımızın %40’ı Suriyeli. Belki %30’u geri dönecek. Gençlerimiz iş beğenmeden çalışmalı, bu ülke hepimizin” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretin üzerinde maaşlar ödüyoruz ancak bazıları hala memnun değil” diyen Doyuran, “Fabrikalarda çalışan birçok işçi asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. Parasal beklentileri geride bırakmalıyız. İşlerine odaklanmalılar. Para en önemli şey değil. Bir işin ne kadar değerli olduğunu ancak emek verince anlayabilirsiniz. Bazıları az para kazandıklarını düşünebilir ama artık para işin özünü oluşturmuyor” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

En düşük işçi maaşı 58 bin lira oldu: Yüzde 92 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Pulver Kimya’da 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kocaeli Koz’dan Yasemin Kaya’nın haberine göre yapılan yüzde 92 zamla en düşük işçi maaşı 58 bin TL oldu. İş yerinde ilk görüşmelerde anlaşma …

TOBB Başkanı’ndan Şimşek’e vergi tepkisi: Her fabrikanın kapısına memur koyarak, polisiye tedbirle vergi geliri artmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütün organize sanayi bölgelerinin giriş ve çıkışlarına denetim memurları yerleştirileceğini açıklamasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tepki gösterdi.

Vietnam ekonomisinde dalgalı denge

Vietnam’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 3,12’ye gerileyerek bir önceki ayda kaydedilen yüzde 3,13 seviyesinin hafif altına düştü. En büyük düşüş, ulaştırma sektöründe yaşanan fiyat gerilemesinden kaynaklandı. Ulaştırma …

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir