Suçla mücadelede yeni sistem: Şüphelinin profil ve risk analizi yapılacak, mahkemeye bilgi notu geçilecek

Suçla Mücadelede Yeni Dönem: Şüphelinin Profil ve Risk Analizi Yapılacak

İçişleri Bakanlığı, suçlu profillemesi ve risk analizi yapabilen yeni bir sistem geliştirmeye hazırlanıyor. Bu sistem, suç işleyen kişilerin geçmişteki suç geçmişlerini dikkate alarak, mahkemelere “Birinci derece riskli” notları gönderecek. Sistem, özellikle bir suçun ardından hızlıca devreye girerek, şüphelilerin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair karar destek bilgisi sunacak.

Eylül ayında İstanbul Ümraniye’de, kadın polis memuru Şeyda Yılmaz‘ın şehit edilmesinden sonra, 19 yaşındaki katil Yunus Emre Geçti‘nin 26 ayrı suç kaydı olmasına rağmen, dışarıda elini kolunu sallayarak dolaştığı ortaya çıkmıştı. Bu olayın ardından çok sayıda suç kaydı olanlarla ilgili mahkemelerin daha kolay karar almasını sağlamak için yeni bir çalışma başlatılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni model ile işlenen suçlarla ilgili risk analizi yapılabilecek bir sistem devreye alınacak. Herhangi bir olay olduğunda, bu analizlerden yola çıkılarak, suç işleyen kişi ile ilgili olarak mahkemelere ‘Birinci derece risklidir’ şeklinde bir karar destek notu sunabilecek.

Türkiye gazetesin konuşan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Taştan, Asayiş Daire Başkanlığıyla suçla mücadelede risk analizine dayalı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Taştan, şöyle konuştu:

“Bir süre önce genç bir suçlu, bir polisin silahını kapıp polisi öldürdü. Sonra kamuoyunda hep şu soru soruldu: ‘Ya, 26 tane suç kaydı var bunun, nasıl olur bu iş?’ Bu konuda çok sayıda hâkimle, savcıyla, bu olay hakkında bilgi edinebileceğim kişilerle görüştüm. Edindiğim izlenim şuydu: Adli sicili tertemiz ama 26 suç kaydı var poliste. Kolluğa göre bu, son derece riskli biri ama hâkime göre değil. Neden? Çünkü henüz daha hakkında herhangi bir hüküm verilmemiş. Mesela, böyle bir vaka kolluğun radarına girdiği anda ‘Bu birinci dereceden risklidir’ diye bir karar destek notu üretip gerekçelerini altına yazıp bunu ilgili taraflara verebilir. Bunu bir istihbari bilgi gibi düşünüp nasıl ki Kaçakçılık İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama dairesi bünyesinde bir bilgi depomuz var, ona benzer bir depo oluşturup, şüpheli şahıslarla ilgili istihbari bilgi istenirse verilebilir.”

 


Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

Deprem korkusu ‘taşınmayı’ düşündürtüyor: Marmara bölgesinde her üç çalışandan biri gitmeyi istiyor

İstanbul ve çevresinde ikamet eden çalışanlar üzerinde gerçekleşen bir araştırmaya göre, çalışanların büyük bir kısmı deprem endişesiyle taşınmayı düşünüyor.

Yazar Süha Oğuzertem yangında can verdi

İstanbul’da 10 katlı bir binanın 1’inci katında çıkan yangında yazar Süha Oğuzertem hayatını kaybetti.

Yılmaz Özdil’den Diyanet’e sert çıkış: ‘Atatürk’e lanet okuyan kafadan da ancak bu çıkar’

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil SÖZCÜ TV’de yayınlanan İpek Özbey’in sunduğu Kırmızı Beyaz programında gündemi yorumlamaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız ve erkek arkadaşlığının zinaya yol açtığına ilişkin hutbesine tepki gösteren Özdil, Diyanet’e çok sert ifadelerle yüklendi.

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir