Suriye’den Batı’ya ‘yaptırım’ eleştirisi: Yatırımları engelliyor

Suriye’deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetiminin Suriye Yatırım Ajansı Başkanı Eymen Hamaviye, Batı’nın ülkenin bankacılık sektörüne uyguladığı yaptırımların, Beşar Esad yönetiminin yıkılmasından bu yana Suriyeli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgisine karşın ülke ekonomisine yapılacak kritik yatırımları engellediğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ofisinde konuya ilişkin röportaj veren 36 yaşındaki Eymen Hamaviye, “Yaptırımlar her şeyi durdurdu. Şu anda öncelikle Suriye halkının üzerindeler ve acılarını artırıyorlar” diye konuştu. Başkent Şam’daki geçici yönetimin Suriye Yatırım Ajansı Başkanı olarak atadığı Hamaviye, daha önce Suriye kriz müdahale projelerini yönetmiş ve İdlib’de HTŞ yönetiminde ekonomi politikaları üzerine çalışmıştı. Suriye Yatırım Ajansı ise 2007 yılında dönemin başkanı Beşar Esad’ın ülke ekonomisini liberalleştirme adımları kapsamında yatırım çekmek üzere kurulmuş ancak ekonomi büyük ölçüde Esad ailesi ile bir grup iş insanı tarafından kontrol edilmeye devam etmişti.

‘YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ATILAN ADIMLAR YETERSİZ’

Her gün çoğu Suriye, Türkiye ve Körfez Arap ülkelerindeki işletmelerden olmak üzere onlarca talep aldıklarını, bazı Avrupalılardan da talepler geldiğini belirten Hamaviye, bu kişi ve kuruluşların hastane inşasından rüzgar enerjisi ve emlak alanına kadar bir dizi alanla ilgilendiğini belirtti. Hamaviye, “Ancak hepsi bankacılık sektörüne yaptırımlar uygulanmaya devam ettiği için (yatırım yapmanın) zor olduğunu söylüyor. Çantanızda milyonlarca dolarla gelemezsiniz. Bugünün dünyasında böyle iş yapılmıyor” dedi.

ABD, ocak ayında enerji sektörü ve Suriye’deki idari makamlara havalelere odaklanarak Suriye’ye uygulanan bazı yaptırımları 6 aylığına askıya almıştı; ancak, bu muafiyet adımı Suriye Merkez Bankası’nı kapsamamıştı. Avrupa Birliği (AB) de Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunda bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varmıştı. Bazı AB yetkilileri bunun bankacılık sektörü üzerindeki bazı önlemlerin de kaldırılmasını içerebileceğini söylese de Brüksel, halen detaylar üzerinde çalışıyor.

“Şu ana kadar yaptırımlar konusunda atılan adımlar yetersiz” diyen Hamaviye, “Bence herkesin (bankacılık) işlemlerinin gayri resmi transfer ağlarından ziyade gözetim ve şeffaflığın olduğu bir bankacılık sistemi üzerinden yapılmasında çıkarı var” diye konuştu.

(REUTERS)

Related Posts

180 yıldır kayıp sanılıyordu: Tarihi değiştiren bildiri kutudan çıktı

Amerika’da bir Baptist kilisesinin arşivinde, 19’uncu yüzyıldan kalma ve 180 yıldır kayıp olduğu sanılan tarihi bir kölelik karşıtı bildiri ortaya çıktı.

Feribot battı: 4 ölü, 30 kayıp

Endonezya’da 65 kişiyi taşıyan feribotun batması sonucu 4 kişi öldü, 30 kişi kayboldu.

Tesadüfen gördü: 40 çürük döner yol kenarında öylece duruyordu

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir kadın, yürüyüş sırasında yol kenarındaki çalılıklar arasında streç filme sarılı halde 40 çürük döner şişi buldu. Polis, olayla ilgili yasadışı atık şüphesiyle soruşturma başlattı.

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi. Yargıç, “Sanığın tehlike arz etmediğini açık ve ikna edici kanıtlarla ortaya koyması mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

Aras Kargo’nun sahibi boşandı, mahkeme kararını dansöz oynatarak kutladı

Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Baran Aras, geçtiğimiz haftalarda 14 yıllık evliliğini noktalamış ve Elif İnci Aras’tan resmen boşanmıştı. Daha önce imzaladığı evlilik sözleşmesi ile adından söz ettiren Baran Aras, şimdi de boşandıktan sonra lüks yatında verdiği dansözlü partiyle gündem oldu.

Lay’s cipsleri geri çağrılıyor! Bu ürünleri sakın tüketmeyin

PepsiCo’nun Hollanda’daki fabrikasında üretilen Lay’s Wokkels ve Bugles serisi cipslerde yasaklı madde tespit edildi. Belçika ve Hollanda’da 20’den fazla ürün için geri çağırma kararı alındı…