Gaziantep OSB’de 2 bin işçi greve çıktı; “Bu ücretle aç kalıyoruz!”

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren üç büyük tekstil fabrikasında yaklaşık 2 bin işçi, işverenin yüzde 30’luk zam teklifini yetersiz bularak greve başladı. İşçiler, maaşlarının 33 bin liraya yükseltilmesini, ek olarak bayram ikramiyeleri, devamsızlık primi ve uzun aylarda ek ücret farkı gibi haklar da istiyor.

Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi’nde sahiplerinden birinin AKP Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan olduğu belirtilen üç büyük fabrikada çalışan yaklaşık 2 bin işçi, maaşlarını yetersiz olduğu gerekçesiyle greve başladı. Grevdeki işçiler, mevcut maaşlarının yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirterek, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

İsmini vermek istemeyen fabrika işçisi, “Biz greve başlamamıza rağmen dün fabrika sahibi Mehmet Çelikaslan geldi, taleplerimizi kendisine söyledik. Taleplerimizi söylediğimizde bizlere ‘Sizi işten çıkarırım, sizi bir işte çalıştırmam’ dedi. Özellikle de beni hedef gösterdi, seni çalıştırtmam diyerek. Bize diyor ki ‘devlet yüzde 30 zam yaptı, ben devletten büyük müyüm ki size daha fazla zam yapayım’. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan diyor ki ‘işverenin önünü mü kesmişiz, istediği maaşı verebilir’. Patron diyor ki, ‘Üretim yok, mal çıkartamıyorum’. Dört saatte çıkabilecek bir malı o zaman nasıl iki saatte çıkartabiliyorsun? Madem üretim yok neden işçiyi pazar günü zorla çalıştırıyorsun?” diye konuştu.

“Kira mı ödeyelim, çocukları mı doyuralım?”

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de Gaziantep’te şubat ayının başından beri Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2 bin işçinin greve çıktığını belirterek, şunları söyledi:

“Asgari ücret açıklandığından beri biz BİRTEK-SEN olarak Gaziantep’teki greve giden işçiler için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yüzde 30 sefalet zammını kabul etmiyoruz. Bu sefalet zammına karşı sendika olarak iki aydır işçi kurultayı yaptık. Kahve toplantıları, yüzlerce işçiyle anket yaptık. Ve pek çok fabrikada komiteler oluşturarak, bu sefalet zammına karşı işçilerin insanca geçinebileceği bir ücret talebi için bir mücadele başlattık. Şubat ayında fabrikalar asgari ücrete belirlenen yüzde 30 zammı açıkladı ve pek çok fabrikada işçiler bu zammı kabul etmedi.

“Fabrika patronu pazar günü bile işçileri zorla çalıştırıyor”

8 fabrikada başlayan bu direnişler şu anda 3 fabrikada devam ediyor. Şireci Tekstil’de, şu an önünde olduğumuz Çelikaslan’da ve Yalçın Kardeşler’de toplam 2 bin işçinin direnişi devam ediyor. Yalçın Kardeşler’de direnişin 4. günü, Şireci’de 3. günü ve Çelikaslan’da da 2. gününde direniş. Bütün bu fabrikalarda patronların hepsi söz birliği yapmışçasına işçilere aynı yanıtları veriyorlar, ‘Biz bu zammı veremeyiz, bu zammı verirsek fabrikayı kapatmak zorunda kalırız, zarar ediyoruz’ diyorlar. İşçiler burada 19 bin 600 lira ücret alıyorlar ve yüzde 30 zamla işçilere önerdikleri ücret 25 bin 400 lira. Bu ücretle bu işçilerin çoğu söylüyor, en düşük kira 10-15 bin lira. Bu ücretle işçi kirasını mı ödeyecek, faturasını mı ödeyecek, çocukların ihtiyacını mı karşılayacak? Ama bize söyledikleri, ‘Biz bundan fazlasını veremeyiz, bundan fazlasını verirsek zarar ederiz, kapatırız.’ Onlar belki karından zarar eder ama işçiler bu ücretle aç kalıyorlar. Bu ikisi aynı şey değil. Şimdi de bizim fabrikaları kapatmakla tehdit ediyorlar. Ama zarar ediyoruz diyen fabrika patronu pazar günü bile işleri zorla çalıştırıyor. O yüzden her zam döneminde, işçiler her hak istediğinde, her açlık ve sefalet ücretine karşı geçinebilecek bir ücret istediğinde duydukları cevap, ‘Biz fabrikayı kapatırız’ oluyor. Ama her bunu dedikten sonra bir yıl sonra bir fabrika daha kuruyorlar.

“Evet tekstilde bir kriz var, maliyetler arttı ama bunun sorumlusu işçiler değil”

Şimdi buradan söylüyoruz, evet tekstilde bir kriz var, bir daralma var, maliyetler arttı ama bunun sorumlusu işçiler değil. Tekstilde iki yıl öncesine kadar Başpınar patronları tarihin en büyük kar rekorlarını kırdılar. En büyük ihracat rekorlarını kırdılar. Büyüme rekorları kırdılar ve bunların hepsi işçilerin sırtından oldu. Ama bunları yaparken, bu karları elde ederken kimse işlere biz daha çok kar ettik bu yıl diye daha fazla ücret vermedi. Ama şimdi biraz karları düşünce bunun faturasını işçilere yüklemek istiyorlar. İşçiler bunu kabul etmiyor, insanca geçinebilecek bir ücret istiyor ve talepleri kabul edilene kadar da direnmekte kararlılar.” 

Fabrika önlerinde grev çadırları kuran işçiler, taleplerine olumlu yanıt alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı fabrikaların önünde işçiler ateş yakarak ısınmaya çalışırken, fabrika yöneticilerinin, işçilerin zam taleplerini kabul etmeyeceklerini bildirdiği öğrenildi. (ANKA)

 

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

En düşük işçi maaşı 58 bin lira oldu: Yüzde 92 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Pulver Kimya’da 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kocaeli Koz’dan Yasemin Kaya’nın haberine göre yapılan yüzde 92 zamla en düşük işçi maaşı 58 bin TL oldu. İş yerinde ilk görüşmelerde anlaşma …

TOBB Başkanı’ndan Şimşek’e vergi tepkisi: Her fabrikanın kapısına memur koyarak, polisiye tedbirle vergi geliri artmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütün organize sanayi bölgelerinin giriş ve çıkışlarına denetim memurları yerleştirileceğini açıklamasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tepki gösterdi.

Vietnam ekonomisinde dalgalı denge

Vietnam’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 3,12’ye gerileyerek bir önceki ayda kaydedilen yüzde 3,13 seviyesinin hafif altına düştü. En büyük düşüş, ulaştırma sektöründe yaşanan fiyat gerilemesinden kaynaklandı. Ulaştırma …

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir