Tanımlanamayan mikroorganizma milyon yıllık iz bıraktı

Jeologlar, Mikro Tünellerde Yaşayan Gizemli Canlıyı Keşfetti

Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden jeolog Cees Passchier liderliğindeki bir ekip, kaya içindeki mikroskopik delikleri inceleyerek bu gizemli oluşumları ilk kez bilimsel olarak tanımladı. Araştırmacılar, kaya içerisinde bulunan saf kalsiyum karbonat tozlarıyla dolu olan ‘mikro tünellerin’ jeolojik süreçlerle değil, kayaları “kemiren” organizmalar tarafından oluşturulduğunu belirledi.

Passchier, keşfin heyecan verici olmasını “Bu endolitik mikroorganizmanın gerçek kimliğini henüz bilmiyor olmamız” olarak nitelendiriyor.

Bilim insanlarının elde ettiği kanıtlar, bu canlıların yaklaşık bir milyon yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. O dönemde kayaçlar okyanus tabanında, ışık almayan ve organik materyallerle beslenen koşullarda bulunuyordu. Zamanla tektonik hareketler sonucu yüzeye çıkan kayalar, aşırı ısı ve basınca maruz kaldı ve içerdikleri biyolojik maddeler, organizmalar tarafından tüketilebilir hale gelmek için parçalandı.

Araştırmacılar, bu mikroorganizmaların kayalara su akıntıları aracılığıyla ulaşıp, daha nemli bir iklim döneminde burada yaşamlarını sürdürdüklerini düşünüyor. Mikro tünelleri oluşturan organizmaların, karbonat içinde hapsolmuş kısa zincirli hidrokarbonları ve diğer besin maddelerini çözerek tükettikleri ve asidik salgılarını kullandıkları tahmin ediliyor.

Bu organizmalar tarafından oluşturulan dikey tünellerin benzer yönde ilerlemesi dikkat çekici. Araştırmacılara göre bu durum, besin kaynaklarının tükenmesiyle birlikte organizmaların daha derinlere doğru kazı yapmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Fungusların oluşturduğu tünellerin aksine, bu mikro tüneller birbirine bağlanmıyor ve bilinmeyen bir biyolojik yapının varlığını gösteriyor.

Passchier, bu gizemli yaşam formunun hala var olabileceğine ve küresel karbon döngüsü üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğine dikkat çekiyor: “Bu yapının bilim dünyasında keşfedilmesi son derece önemli.”

Organizmaların kayaçlardan salınan karbon miktarının iklim modellerinde göz önünde bulundurulması gerekebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu mikro tünellerin Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl kayaçlarında oldukça yaygın olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Google’ın yeni özelliği Avrupa’yı harekete geçirdi

Google’ın yapay zeka destekli yeni arama özelliği Avrupa Birliği’ndeki bazı yayıncılar tarafından haksız rekabet ve içerik gaspı olarak değerlendirildi. Gelen şikâyetler üzerine Avrupa Komisyonu, Google hakkında ön inceleme başlattı.

David Jurasek kimdir?

Benfica’da forma giyen David Jurasek’in adı Beşiktaş ile anılıyor. Transfer görüşmelerinin yapıldığı gündeme gelmesiyle birlikte David Jurasek kimdir, kaç yaşında, hangi takımda ve mevkide oynuyor? sorularının yanıtı merak edildi. İşte David Jurasek’in kariyeri…

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.