Dünyanın en küçük kalp pili: Şırınganın ucuna sığıyor, ışıkla çalışıyor

Northwestern Üniversitesi Mühendisleri, En Küçük Kalp Pili Ürettik

Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler, dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Bu kalp pilinin boyutu oldukça küçük ve bir şırınganın ucuna sığacak kadar kompakt. Bu da demek oluyor ki, enjekte edilebilir ve genel anestezi gerektirmeyen kalp pilinin kolayca takılabilir veya değiştirilebilir olması anlamına geliyor.

Bu yeni piller, bir süre sonra güvenli bir şekilde kan dolaşımına karışabiliyor, böylece kullanımları sona erdikten sonra vücuttan çıkarılması için ameliyat gerekmeyebilir. Özellikle doğuştan kusurları olan bebekler ve kısa süreli kalp desteği gereken kişiler için oldukça avantajlı olan bu gelişme, her türlü kalpte sorunsuzca kullanılabiliyor.

Ayrıca bu kalp pili ışıkla çalışıyor. Hastanın göğsüne takılan kablosuz bir giyilebilir cihazla eşleştirilen kalp pili, düzensiz kalp atışı tespit ettiğinde harekete geçiyor. Cihazın yolladığı ışık sayesinde pil, hastanın derisine ve kaslarına nüfuz ederek gereken sinyalleri iletiyor ve düzgün çalışmasını sağlıyor.

Yeni Tedavi Olanakları

Bu ince kalp pili, tam boyutlu bir ünite kadar güçlü olmasına rağmen sadece bir milimetre kalınlığındadır. Mühendisler, cihazın hem hayvan hem de insan kalpleriyle test edildiğini belirtiyorlar. Ayrıca, pediatrik bakımın odak hedefi olduğunu da vurguluyorlar. Böylece, kalp rahatsızlığı olan yeni doğan bebekler artık ağır ameliyatlardan kaçınarak bu yenilikçi kalp pilinin yardımıyla hayata bağlanabilecekler.

Doktorlar aynı anda birkaç kalp pili enjekte ederek, karmaşık kalp senkronizasyon problemlerini çözebilirler. Bu da kalp hastalıkları alanında yeni tedavi olanaklarının kapısını aralıyor.

Related Posts

Google’ın yeni özelliği Avrupa’yı harekete geçirdi

Google’ın yapay zeka destekli yeni arama özelliği Avrupa Birliği’ndeki bazı yayıncılar tarafından haksız rekabet ve içerik gaspı olarak değerlendirildi. Gelen şikâyetler üzerine Avrupa Komisyonu, Google hakkında ön inceleme başlattı.

David Jurasek kimdir?

Benfica’da forma giyen David Jurasek’in adı Beşiktaş ile anılıyor. Transfer görüşmelerinin yapıldığı gündeme gelmesiyle birlikte David Jurasek kimdir, kaç yaşında, hangi takımda ve mevkide oynuyor? sorularının yanıtı merak edildi. İşte David Jurasek’in kariyeri…

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.