Uyduların Yanması İklim Değişikliğini Tetikliyor
Bir araştırmaya göre, uyduların atmosfere girerek yanması sonucu ortaya çıkan kimyasalların iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesine neden olduğu belirlendi.
Jeofizik Araştırma Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre şu anda dünya genelinde 9 binden fazla uydu hava tahmini, iletişim, denizcilik ve küresel gözlem amaçlarıyla kullanılıyor.
Uzmanlara göre, 2040 yılına gelindiğinde bu sayının 60 bin kadar artacağı tahmin ediliyor. Ancak, uyduların kullanım ömrü yaklaşık olarak 5 yıl sürüyor ve eski uydular atmosfere girerek yakılmaya başlıyor.
Araştırmada, uyduların atmosfere girerek yanması sonucu ortaya çıkan gazların ozon tabakasına ve iklim değişikliğine etkileri incelendi. Yapılan bilgisayar simülasyonlarına göre, uyduların yanmasıyla 2040 yılına kadar yılda 10 bin ton alüminyum oksidin atmosfere yayılacağı öngörülüyor.
Bu durumun atmosferin üst katmanlarında birikmesiyle 1,5 derecelik sıcaklık farklılıklarına neden olabileceği ve rüzgar hızını azaltabileceği belirtiliyor. Ayrıca, ozon deliğinin küçülmesini durdurabileceği iddia ediliyor.
Ancak, uyduların yanmasıyla atmosfere yayılan titanyum, lityum, demir ve bakırın etkileri hakkında henüz bir model oluşturulamamış durumda. Bu konunun da ileride detaylı şekilde incelenmesi gerekiyor.