Zamlar yılbaşı satışlarını vurdu: ‘Geçen yıl 1 kilo alan bu yıl yarım kilo alıyor’

Kuruyemiş Fiyatlarındaki Artış Yılbaşı Alışverişlerini Olumsuz Etkiledi

İZMİR – Türkiye’de hayat pahalılığı ve ekonomik kriz nedeniyle artan zamlar, kuruyemiş fiyatlarını da etkiledi. Karışık çerez fiyatları içeriğine bağlı olarak 260 TL’den başlayıp 600 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ortalama çerez fiyatı ise 4 kişilik bir aile için 150 ile 400 TL arasında değişiyor. Bu durum, yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi olan kuruyemişin ilgi görmemesine neden oldu. Kemeraltı Çarşısı’ndaki tezgahlarda da geçmiş yıllara kıyasla sessizlik hakim, önündeki kuyruklar ise kısalmış durumda.

Kış aylarının favorisi mandalina ise 15 TL’den 50 TL’ye yükselerek yüzde 233’lük bir artış gösterdi. Havra Sokağı’ndaki tezgahlarda portakal ve mandalina fiyatları ise 35 ile 50 TL arasında değişiyor.

‘ENFLASYON ETKİSİ’

Bir kuruyemiş esnafı alım gücündeki düşüşe ve enflasyona dikkat çekerek, yılbaşında kuruyemiş satışlarının azaldığını ifade etti. Esnaf, pazarlardaki denetimsiz ürünlerin tercih edilmesinin de nedenlerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, kuruyemiş satan zincir marketlerin küçük esnafı olumsuz etkilediği de dile getirildi.

Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, geçen yıllara kıyasla fiyat artışlarının işleri olumsuz etkilediğini vurgulayarak, esnafın güçlükle ayakta kaldığını ifade etti. Zincir marketler ve pazarların olumsuz etkisinin yanı sıra tağşişli malların da sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. Gönen, yetkililere çağrı yaparak esnafa destek olunmasını beklediklerini belirtti.

Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen

‘GEÇEN SENE 1 KİLO ALAN BU SENE YARIM KİLO ALIYOR’

Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, ekonomik koşulların zorluğundan dolayı insanların alım gücünün azaldığını açıkladı. Esnaf, pazarların ve zincir marketlerin küçük esnafı olumsuz etkilediğini belirtirken, yeni yılda esnafa destek olunmasını ve müjdeler verilmesini talep etti.

Related Posts

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar… 

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.