Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan Ayında Yükseldi!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, nisan ayında lisanslı elektrik üretiminin kaynakları şu şekilde belirlendi:

  • Hidroelektrik santralleri: %29,6
  • Doğal gaz santralleri: %18,5
  • İthal kömür santralleri: %16,7
  • Linyit santralleri: %11,7
  • Rüzgar santralleri: %11,4
  • Jeotermal santraller: %4,1

Bu kaynakları sırasıyla biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil izledi. Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %11 artarak 24 milyon 723 bin 282 megavatsaate ulaştı. Faturalanan elektrik tüketimi ise aynı dönemde %9,1 artış göstererek 21 milyon 827 bin 812 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Elektrik tüketiminin dağılımına bakıldığında, %41,3’ü sanayi, %28,9’u mesken aboneleri, %24,6’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirilirken, tarımsal faaliyetlerin payı %3,3, aydınlatmanın payı ise %1,9 oldu.

Tüketici Sayısı ve Kurulu Güç Artış Gösterdi

Nisan ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 artarak 51 milyon 15 bin 256’ya yükseldi. Aynı dönemde sanayi tüketicilerinin sayısında %2,7, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında %2,4, mesken tüketicilerinin sayısında %2 artış görülürken, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında %1,8 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında %1,6 artış kaydedildi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık %1,9 artış göstererek 97 bin 914 megavata ulaştı. Bu gücün %25’ini doğal gaz santralleri, %24,4’ünü barajlı hidroelektrik santralleri, %13,4’ünü rüzgar santralleri, %10,7’sini ithal kömür santralleri oluştururken, geri kalan kısmı diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler tarafından sağlandı.

Related Posts

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar… 

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

TÜSİAD Başkanı’ndan yeni ‘lider’ tanımı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan liderlik üzerine bir paylaşım yaptı.