Araştırma: Yarasalar rüzgar yardımıyla yüzlerce kilometre yolculuk yapabiliyor

Yarasalar, Sıcak Hava Rüzgarlarını Kullanarak Yüzlerce Kilometre Göç Edebiliyor

Almanya’daki Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü’nde yapılan araştırmada, yarasaların sıcak hava rüzgarlarını kullanarak yüzlerce kilometre göç edebildiği ortaya kondu.

Çalışma kapsamında İsviçre’deki 71 akşamcı yarasanın davranışlarını ve ilkbahardaki göç hareketlerini inceleyen araştırmacılar, yarasaların üzerlerine sensörler yerleştirerek 3 yıl boyunca her ilkbahar döneminde bu hayvanların nasıl göç ettiklerini gözlemledi.

Araştırmacılar, daha çok göç ettikleri için tercih ettikleri dişi yarasaların her göç sezonundaki 4 haftalık hareketlerini inceledi.

Hava Durumuna Bağlı Olarak Hareketleri Artabiliyor

Bu hayvanların belirli bir göç yolu olmadığını saptayan araştırmacılar, bu yarasaların tek gecede yaklaşık 400 kilometre yolculuk yapabildiğini, ayrıca birçok yerde mola verdiklerini ifade etti.

Araştırmacılar, yarasaların hareketlerinin belirli günlerde arttığını, bunun da hava durumuna bağlı geliştiğini kaydetti.

Yarasaların hava basıncının düştüğü ve sıcaklığın arttığı yani fırtınanın yaklaştığı dönemlerde sıcak rüzgarları süzülmek için kullanarak yolculuk yaptığını vurgulayan araştırmacılar, sensörlerin yarasaların bu dönemlerde daha az enerji harcayarak yolculuk ettiğini gösterdiğine dikkati çekti.

Araştırmacılar, yarasaların ilkbahardaki göç döneminde yaklaşık 1600 kilometre kat ettiğini tahmin ettiklerini ancak bu hayvanların tüm sene boyunca sergiledikleri davranışları belirlemek için daha çok çalışma yapılması gerektiğini aktardı.

Araştırma “Science” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

David Jurasek kimdir?

Benfica’da forma giyen David Jurasek’in adı Beşiktaş ile anılıyor. Transfer görüşmelerinin yapıldığı gündeme gelmesiyle birlikte David Jurasek kimdir, kaç yaşında, hangi takımda ve mevkide oynuyor? sorularının yanıtı merak edildi. İşte David Jurasek’in kariyeri…

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.

İnsanlar bitkilere dönüşecek! Yeni araştırma, gıda ihtiyacını ortadan kaldıracak

Bilim insanları, insan vücudunun tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapabilmesini mümkün kılacak radikal bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, gelecekte gıda tüketimini tamamen ortadan kaldırabilir.