Günlük 7 bin adım, 2 bin adıma göre demans riskini yüzde 38 oranında düşürüyor

Günlük 7 Bin Adım Demans Riskini %38 Oranında Düşürüyor!

Sağlıklı bir yaşam için günlük adım sayısının önemi bir kez daha kanıtlandı. Yapılan araştırmalar sonucunda, günde 7 bin adım atmanın demans riskini %38 oranında düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca depresyon, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser kaynaklı ölüm riskini de önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Ocak 2014 ila Şubat 2025 tarihleri arasında farklı ülkelerde yayımlanan ve günlük adım sayısının sağlığa etkisi üzerine yapılan çalışmaların analizi, “The Lancet Public Health” dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan çalışmaları analiz ederken, günlük adım sayısının artmasıyla sağlık risklerinin azaldığını gözlemledi. 7 bin adım atmanın, 2 bin adıma göre kardiyovasküler hastalık riskini %25, demans hastalığı riskini %38, kanser kaynaklı ölüm riskini %37 ve tip 2 diyabet riskini %14 azaltabileceği belirlendi.

Araştırmacılar, günlük adım sayısındaki artışın ruh sağlığını olumlu yönde etkilediğini de ortaya koydu. 7 bin adım atmanın depresyon belirtilerini %22 oranında azaltabileceği saptandı.

Araştırmacılar, günlük 10 bin adımın fiziksel olarak aktif bireyler için ulaşılabilir bir hedef olduğunu, ancak 7 bin adımın da sağlık açısından fayda sağlayan “daha gerçekçi bir hedef” olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta seviyede veya 75 dakika ileri seviyede fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.