Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Asgari Ücretliler için Enflasyon: Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Almanya, geçtiğimiz yılı %2.6 enflasyonla kapattı ve bu yıl Nisan ayında enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayında %2,3 olan enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdü.

Türkiye ise geçtiğimiz yılı %47 enflasyonla kapatırken, TÜİK’in Nisan ayı verilerine göre aylık %3,00 oranında artış yaşanırken yıllık enflasyon %37,86 seviyesine yükseldi.

Evlerinde enflasyon oranlarına bağlı olarak hisseden Almanya ve Türkiye’deki asgari ücretlilerin harcama kabiliyeti de karşılaştırıldı.

ALMANYA TÜRKİYE’Yİ GEÇEMEDİ: FARK ACI

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’de vatandaşın temel ihtiyaçları olan makarna, un, yağ, bakliyat gibi ürünlerin pahalı olduğunu belirtirken, aynı ürünlerin Almanya’daki marketlerde neredeyse yarı fiyata satıldığını dile getirdi.

Bakırlıoğlu, “Eskiden Avrupa pahalı derdik. Şimdi Almanya’daki marketlerde yağ, un, makarna gibi temel gıdalar Türkiye’den daha ucuz. Et ve süt ürünleri arasında büyük fiyat farkları var. Asgari ücretli, alım gücünü kaybetmiş, temel ihtiyaçlara bile yetemiyor. Bu durum kabul edilemez bir yoksulluk ve adaletsizliktir. Türkiye, Avrupalılar için bile oldukça pahalı hale geldi” dedi.

ET VE SÜTTE FİYAT FARKI ACITAN DURUM

Türkiye ve Almanya’da bulunan iki farklı marketteki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıran Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kâr amacı gütmüyor’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin fiyatlarına ve yaygın markalara göre fiyatlarına baktık. Türkiye’deki asgari ücretli 2.940 lira harcayarak temel gıdalardan oluşan sepetini doldurabilirken, Almanya’daki asgari ücretli sadece 88.90 Euro’ya aynı sepeti alabiliyor.”

“Almanya’da asgari ücretli kilogram tavuğu 4 Euro’ya yerken, Türkiye’deki asgari ücretli aynı tavuğu 175 liraya alabiliyor. Almanya’da asgari ücretli maaşıyla 450 kilo tavuk alabilirken, Türkiye’de sadece 126 kilo alabiliyor. Türkiye’de Big Mac menü 320 lira, Almanya’da 12.49 Euro. Almanya’da asgari ücretli bin 651 litre süt alabilirken, Türkiye’de sadece 526 litre süt alınabiliyor.”

Related Posts

Ekonomiye can suyu fiziksel aktivite: 3,5 milyar dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Spor İstanbul, 71 spor tesisi ve 300’ün üzerinde açık alan etkinliğiyle kentin fiziksel aktivite oranını artırmayı sürdürüyor. 2019 yılında yüzde 13 seviyesinde olan İstanbul’daki fiziksel aktivite …

İtalya Borsası dibe vurdu!

Pazartesi günü erken saatlerde İtalya borsası FTSE MIB endeksi, yüzde 0,9’luk düşüşle 38.900 puanın altına inerek mayıs başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD’nin İran nükleer tesislerine düzenlediği saldırıların ardından bölgede çatışma …

Trabzonspor’dan SPK’ya suç duyurusu

Trabzonspor, SPK’ya hisse fiyatlarında manipülatif hareketlerde bulunduğunu iddia ettiği kişi, kurum ve gruplar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Savaş tüm dengeleri değiştirdi: Merkez Bankası harekete geçti! Faiz oranlarını artıracak hamle

Geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, faiz hamlesinin ardından TL’yi destekleyici bir dizi adım attı. Bankalara yönelik mevduat payı hedefleri yükseltildi? Son süreçte mevduat faizleri yüzde 53 seviyelerine kadar yükselse de bazı bankalar mevcut oranlarını 1 puan civarında düşürmüştü. Peki son adımın ardından bankalarda faizler yükselir mi? İşte detaylar… 

ASELSAN ile TÜRASAŞ arasında 70 milyon Euroluk sözleşme

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ASELSAN ve TÜRASAŞ arasında 70,6 milyon EURO değerinde sözleşme imzalandığı belirtildi.

Avrupa Birliği’nden Çin’e kısıtlama: İhalelere katılamayacak!

Avrupa Birliği, Çinli şirketlerin tıbbi cihazlara yönelik yüksek tutarlı kamu ihalelerine katılımını sınırlayan yeni bir karar aldı. AB Komisyonu, kararın orantılı ve uluslararası yükümlülüklere uygun olduğunu açıkladı.