Bir dönem paraya para demeyen Laleli esnafı tek tek kepenk indiriyor

Ekonomik Kriz Textil Sektöründe Büyük Zorluklar Yaratıyor

Ekonomik kriz, tekstil sektörünü olumsuz etkiliyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, finansmana erişimde zorluk çekerek, artan maliyetler nedeniyle güçlükle ayakta kalabiliyor.

Birçok esnaf, artan maliyetlere rağmen gelirini koruyamayarak iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ITHİB) verilerine göre, 2025’in ilk 6 ayında 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. Bu durum, maliyetlerle başa çıkamayan KOBİ’ler için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

“Eskiden Adım Atacak Yer Yoktu Şimdi Her Yer Boş Vitrin”

İstanbul’un tekstil merkezlerinden olan Merter, Laleli ve Zeytinburnu’nda birçok iş yeri faaliyetlerine son verdi. Gün içinde dükkanların kapalı olması dikkat çekiyor.

30 yıldır Laleli’de tekstil işiyle uğraşan bir esnaf, sektördeki durumu şu şekilde aktardı: “Aynı sokakta birden fazla dükkan kapanıyor. Çin, piyasada hakimiyet kurdu. Sadece bu sokakta birkaç dükkan kapalı, esnaf zor durumda. Kimse kar edemiyor. Sigorta, kira, vergi her şey sorunlu ve pahalı. Durumumuz o kadar kötü ki kimse iş yapamaz hale geldi.”

“Gemi Su Almaya Başladı”

Zeytinburnu’nda faaliyet gösteren bir başka esnaf, devletin büyük firmalara sağladığı desteklere dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Devlet, büyük firmalara büyük destekler sunuyor. Onların vergi borçları siliniyor. Biz ise kendi kiralarımızı bile ödeyemez hale geldik. Günlük masraflarımızı karşılayamıyoruz. Büyüyen firmalar yurtdışına açılırken, biz burada geçinemez hale geldik. Eğer böyle giderse, Türkiye’de tekstil sektörü yok olabilir. Gemi su almaya başladı. En alttaki küçük esnaf her zaman ilk zarar gören oluyor.”

“Dolar İle Kira İstiyorlarmış! Hani Yasaktı?”

Merter’deki esnaflar, mülk sahiplerinin 5 ila 20 bin dolar arasında kira talep ettiğini belirterek endişelerini dile getiriyor.

Sektörün darboğaza girmesinde sadece yüksek giderler değil, aynı zamanda ithal hammaddeye olan bağımlılık, yüksek faizli borçlanma, döviz kurlarının baskılanması ve iç piyasada azalan talep de etkili rol oynamaktadır. Laleli’den bir esnafın sözleri, sektördeki genel durumu özetliyor: “Esnaf, umutla iyileşmeyi bekliyor ama her geçen gün bir dükkan daha kapanmak zorunda kalıyor.”

Related Posts

Siğilli bamyası tarladan sofraya alın teriyle geliyor: Kızım sabah ağlaya ağlaya geliyor

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 26 Aralık 2019 tarihinde yapılan başvurunun ardından, Siğilli bamyası 7 Aralık 2020 tarihinde 617 tescil numarasıyla coğrafi işaret alarak tescillendi. Siğilli, Türkmen, Kılıçköy, Boztepe, Şabanmera, Karlıköy …

Edirne’de Restoranda Yangın

Edirne’de bir alışveriş merkezindeki restoranda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Gıda devi, grup şirketleriyle iflasın eşiğinde: Mahkemeden karar çıktı…

Türkiye’de oyuncaklı şeker sektörünün öncü firmalarında Global Gıda ve iki grup şirketi hakkında 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verildi.

Herkes ikinci el almaya koşuyor: Nedeni ortaya çıktı!

İkinci el araç pazarı bugünlerde bir hayli hareketli. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç’a göre satışlar bir hayli arttı. En yüksek satışlar için de Ramazan ve Kurban bayramlarına işaret etti. Erkoç, iki tatil …

Lübnan’da enflasyon dört ayın zirvesine çıktı

Lübnan’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 15’e ulaşarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Lübnan Merkez İstatistik İdaresi tarafından açıklanan verilere göre bu artış, özellikle konut, sağlık ve eğlence harcamalarındaki fiyat …

Nigella Başkanı Fatih Eke çocukluğunu ve zorluklarını anlattı: “Yetim büyüdüm, okul bahçesinde yattı

Nigella Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Eke, Haberler.com’da yayınlanan Haber Bahane programında Gökay Kalaycıoğlu’na hayat hikâyesini anlattı. Çocukluğunda yaşadığı yoksulluk ve travmaları paylaşan Eke, çörek otu sektöründeki başarısını da detaylandırdı.