Bizimkiler, 1976 yapımı Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu yazan Umur Bugay’ın daha sonra bu filmdeki karakterleri geliştirmesiyle ortaya çıktı.[1] Bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu.[2]
Dizinin ilk sezonlarındaki hikâyesi Şükrü’nün Erdal Özyağcılar (1989-1997), Savaş Dinçel (1997-2002) çekirdek ailesi, akrabaları ve apartmanda bulunan birkaç karakter etrafında geçerken, seneler geçtikçe ana hikâyenin ekseni kaymış, oyuncu kadrosu değişmiş, apartman kalabalıklaşmış ve dizide ön plana çıkan bir aile veya karakter kalmamıştır. Bununla birlikte, birçok değişim geçiren dizi için çekirdek kadrosundan ve genel havasından bir şey kaybetmediği söylenebilir. Dizinin her bölümü Şükrü’nün oğlu Ali’nin (Atılay Uluışık) o bölüm hakkında anlattıklarıyla biterdi. Yani aslında, Bizimkiler dizisi hep Ali’nin anlattıklarından izlenirdi.
Dizinin ilk iki yılında Şükrü’nün ağabeyi Şevket rolünde Cihat Tamer yer almıştır. Daha sonra alacaklarının verilmemesi nedeniyle diziyi bırakan Tamer’in yerine bu role Engin Şenkan getirilmiştir. Şükrü’nün eşi Nazan’ın (Ayşe Kökçü) bir baltaya sap olamamış ağabeyi Nazım rolündeki Yaman Okay, ne zaman kardeşinin evine gelse Şükrü’den fırça yerdi, Nazım da “Enişte, bu sefer süper bir iş buldum ama biraz sermayeye ihtiyacım var” derdi. Bölüm bitince de Ali “Babam o akşam çok diretti dayıma para vermemek için ama sofrada açılan bir yeni rakının içilmesinden sonra yelkenleri suya indirdi” tarzı açıklamaları ile yine Nazım’ı kıramadığı anlaşılırdı. 1997’de Erdal Özyağcılar, Şükrü karakteriyle anılmak istemediği ve yeni başladığı dizi projesi sebebiyle (Şehnaz Tango) kadrodan çıktı ve yerine bir başka usta oyuncu Savaş Dinçel geldi.
Dizinin yapımcısı Güner Namlı’dır. Namlı, ilk iki sezonda, Şükrü’nün Almanya’daki arkadaş ve iş ortağı Tarık rolüyle oyunculuk da yapmıştır.
Şükrü’nün ailesi dışında ilk sezonlarda dizinin önde gelen karakterlerinden bazıları apartman yöneticisi Sabri Bey (Mehmet Akan), kapıcı Cafer (Ercan Yazgan), “Katil” Yavuz (Aykut Oray), “Sarhoş”/Baykuş Cemil (Uğurtan Sayıner), Cafer’in kayınbabası Halil/Halil Pazarlama (Oktay Sözbir), Sabri Bey’in eşi Ayla Hanım (Meral Çetinkaya), muhasebeci Ergun (Erdinç Dinçer) idi. İlerleyen sezonlarda Yengeç Hüseyin (Savaş Yurttaş), Tak Tak Sedat (Salih Kalyon), Davut Usta (Selçuk Uluergüven), Doktor Türkan (Güler Ökten), Halis (Ali Uyandıran), “Tahta kafa” Raşit (Erdoğan Tuncel), Muvaffak Hoca (Zihni Göktay), Şair Cenap (Rutkay Aziz) ve “İbrikçi” Sıtkı (Cezmi Baskın) gibi yeni karakterler diziye eklemlenmiştir.
Dizide rol alan hayvanlar da ilgi odağı olmuştur; Cafer’in jako cinsi papağanı Maşuk (Maşuk rolündeki papağanlardan ilki kırmızı iken ikincisi gri renkliydi), Davut ustaların köpekleri Abadi, Yavuz’un dövüşçü horozu Prens ve Ayla Hanım’ın kedisi Tontoş.[kaynak belirtilmeli]
Dizinin çekimleri devam ederken vefat eden oyuncular da olmuştur. Bu oyunculardan ilki Nazım’ın arkadaşı Faik rolündeki Yavuzer Çetinkaya olmuştur. Sonrasında Nazım rolünü canlandıran Yaman Okay, 1997 sezonunda Emekli Hâkim Hüsnü Başaran rolünü canlandıran Orhan Çağman, 2000 sezonunda Şükrü ve Şevket’in anneleri Leyla Başaran rolünü canlandıran Güzin Özipek, 2001 sezonunda Sabri Bey’in kayınvalidesi, Büyük Hanım Suna rolündeki Latife Saruhan ve 2002 sezonunda Yengeç Hüseyin rolünü canlandıran Savaş Yurttaş dizideki rolleri devam ederken vefat etmişlerdir.
Yapım
Dizinin dış çekimlerinin gerçekleştirildiği Kozyatağı’ndaki Şale Apartmanı.
Dizinin 454 bölümüne yönetmen olarak Yalçın Yelence imza atmıştır. Dizinin künyesinde yönetmen sıfatıyla yer alan diğer isim Erkavim Yıldırım ise 5 bölüm süren son sezonun yönetmenliğini üstlenmiş ve dizi 459. bölümü ile sona ermiştir.
Dizinin yapımcısı Umur Bugay aynı zamanda senaryo yazarıydı. Bugay, 27.900 sayfada toplam 24.500 sahne ve 388.495 diyalog yazdı. Dizinin araştırma ve öyküleme çalışmaları sekiz kişilik yazar grubu tarafından yapıldı; senaryo yazımına daha sonra Sulhi Dölek de katıldı. 14 yıl ekranlarda kalan Bizimkiler 15 sezon ve 459 bölüm, toplam 5 bin 60 dakika yayımlandı. Teknik ekip 2.325 günü sette geçirdi. Çekimlerde 5 bin kasede 2 bin 500 saatlik kayıt yapıldı.[3]
Dizinin dış çekimleri Kadıköy, Kozyatağı’ndaki Şale Apartmanı’nda gerçekleştirilmiştir.[4]
Dizinin oyuncu kadrosuyla, 1993-1998 arasında Yazlıkçılar dizisi çekildi.
Eleştiriler
Bizimkiler’le ilgili en çok eleştirilen noktalardan biri 14 sene süren dizinin geniş bir hikâyesinin olmamasıdır. Sezonlar ilerledikçe dizideki karakter sayısı çoğalmış, ancak karakterler hemen her bölümde benzer davranışları sergileyip ve aynı replikleri (Benim Adım Cemil, Sevim Koş, Dumkof (Dummkopf)) kullanmıştır. Bu nedenle, uzun süre boyunca çok fazla değişiklik olmadan yayında kalan dizi basit ve durağan olarak görülebilir.
Bizimkiler, “Muhasebeci Ergun” ve “Kapıcı Cafer” karakterlerinin kendilerini rencide ettiği gerekçesiyle meslek gruplarının tepkisini çekmişti.[5]