Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Sukunaarchaeum Adlı Mikroskobik Organizma, Bilim Dünyasında Büyük Heyecan Yaratıyor

Genetik bilimci Ryo Harada ve ekibi, Citharistes regius adında bir plankton türü ile onun simbiyotik bakterilerinin DNA’sını detaylı bir şekilde inceledi. Yaptıkları araştırma sırasında, tuhaf ve küçük bir DNA halkası keşfettiler. Bu DNA halkası, bilinen hiçbir organizma kategorisine tam olarak uymuyordu.

Sadece 238 bin baz çifti DNA’ya sahip olan Sukunaarchaeum, çoğu işlevini yaşadığı plankton hücresine bırakıyor. Metabolik olarak virüslere benzer olan bu canlı, genetik olarak ise farklıdır. Kendi DNA’sını çoğaltmak için temel proteinleri üretme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, virüslerden ayırt edici bir özelliktir; zira virüsler bu işlemi konak hücrelerinden sağlar.

Araştırmacılar, Sukunaarchaeum’un, şimdiye kadar keşfedilenler arasında virüslere en çok benzeyen hücresel varlık olabileceği konusunda hemfikirdir. Bu mikroskobik organizma, ribozom, mesajcı RNA ve taşıyıcı RNA gibi hücresel bileşenlere sahip olmasının yanı sıra, kendi zarını oluşturabilecek proteinleri de üretebilmektedir. Ancak enerji üretimi veya besin maddelerini işleme yeteneği yoktur.

Genetik benzerlikler, Sukunaarchaeum’u arkea (arke) grubuna dahil eder. Bu durum, onu insan da dahil olmak üzere tüm ökaryot canlıların evrimsel olarak geldiği soy hattına yakın bir konuma yerleştirir.

Genellikle canlı olarak kabul edilmeyen virüslerin aksine, Sukunaarchaeum çoğalabilir ancak hayatta kalmak için konak hücrelerine bağımlıdır. Bu durum, “canlılık” tanımını yeniden sorgulatmaktadır.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu araştırma, bilim camiasında büyük ilgi uyandırmış durumdadır. Sukunaarchaeum’un gizemleri, genetik bilimcilerin ve biyologların yakın zamanda çözmeye çalışacağı zorlu bir bulmacayı oluşturuyor.

Related Posts

David Jurasek kimdir?

Benfica’da forma giyen David Jurasek’in adı Beşiktaş ile anılıyor. Transfer görüşmelerinin yapıldığı gündeme gelmesiyle birlikte David Jurasek kimdir, kaç yaşında, hangi takımda ve mevkide oynuyor? sorularının yanıtı merak edildi. İşte David Jurasek’in kariyeri…

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.

İnsanlar bitkilere dönüşecek! Yeni araştırma, gıda ihtiyacını ortadan kaldıracak

Bilim insanları, insan vücudunun tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapabilmesini mümkün kılacak radikal bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, gelecekte gıda tüketimini tamamen ortadan kaldırabilir.

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.