CHP’den hükümete zirai don çıkışı: ‘Herkes mağdur herkes çaresiz’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde 10-15 Nisan tarihleri arasında meydana gelen zirai don felaketinin çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade etti. Gürer, 65 ilde yaşanan bu doğal afet sonrasında çiftçilerin ciddi ürün kayıplarıyla karşı karşıya kaldığını ve hükümetin verdiği destek sözlerinin henüz yerine getirilmediğini belirtti.

Gürer, felaketin üzerinden 72 gün geçmesine rağmen çiftçilere herhangi bir ödeme yapılmadığını vurgulayarak, “10-15 Nisan arasında meydana gelen zirai don felaketi, baharın ansızın karanlığa büründüğü gecelerde gerçekleşti ve binlerce çiftçi mağdur oldu. Bu felaket sonucunda birçok bahçe ve tarla önemli ölçüde zarar gördü. Hükümet, çiftçilere destek sözü verdi ancak bugüne kadar bu sözler yerine getirilmedi” dedi.

MAĞDURİYET DEVAM EDİYOR

Hasar tespitinin hala tamamlanmadığı bölgelerde, sigortalı çiftçilere kısmi destek sağlanırken TARSİM sigortası bulunmayan çiftçilerin mağduriyetinin sürdüğünü belirten Gürer, “Bazı alanlarda sadece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilerin hasarları tespit edildi. Ancak felaketin boyutları henüz yeterince ele alınmadı” şeklinde konuştu.

ÜRÜNLERDE ÖNEMLİ KAYIPLAR

Zirai don felaketi sonucunda ülke genelinde birçok üründe ciddi kayıplar yaşandığını belirten Gürer, şeftali, kiraz, kayısı, Antep fıstığı, zeytin, elma, üzüm, ceviz ve limon gibi ürünlerde önemli verim düşüşleri beklediğini dile getirerek, çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini açıkladı. Gürer, “Çiftçilerin bankalara olan 1 trilyon lirayı aşan borçlarının en az 3 yıl faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor” dedi.

MAĞDURİYET TARIMSAL GİRDİLERİ DE ETKİLEDİ

Zirai don felaketinin etkilerinin sadece çiftçileri değil, tarım işçilerini ve esnafları da olumsuz yönde etkilediğini belirten Gürer, “Bahçelerde ürün olmadığı için gübre ve ilaç alımlarının azaldığını, bu durumun tarımsal girdilerle geçimini sağlayan esnafları da olumsuz etkilediğini görüyoruz. İhracatçılar ürün alacak ama ürün bulamıyorlar. Herkes mağdur durumda, herkes çaresiz” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Tarım politikasındaki sessizliği eleştiren Gürer, 72 gündür çiftçilere herhangi bir ödeme yapılmadığını belirterek, “Çiftçilere destek olmamak, tarımı ve ülkenin geleceğini tehlikeye atmaktır” dedi. Gürer, mağduriyetlerin giderilmesi için borçların faizsiz olarak ertelenmesi, icraların durdurulması ve hasar tespitlerinin tamamlanarak çiftçilere ödeme yapılmasını talep etti.

İklim değişikliği nedeniyle benzer felaketlerin artabileceğine dikkat çeken Gürer, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve sigorta sisteminin etkin bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

TMSF, Türkiye’nin lider mobilya markası İstikbal için satış ihalesi başlattı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türkiye’nin en köklü ve güçlü mobilya markalarından biri olan İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ için satış ihalesine çıktığını duyurdu. İhale ilanı, 1 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar… 

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı

Turizm alarm veriyor: Fiyatlar yabancıya bile pahalı geliyor; kalite düştü, oteller dolmadı