Siğilli bamyası tarladan sofraya alın teriyle geliyor: Kızım sabah ağlaya ağlaya geliyor

Keşan’da Siğilli Bamya Coğrafi İşaret Aldı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvuru sonucunda, Siğilli bamya 7 Aralık 2020 tarihinde 617 tescil numarasıyla coğrafi işaret alarak tescillendi. Siğilli bamya, Türkmen, Kılıçköy, Boztepe, Şabanmera, Karlıköy, Kızkapan ve Karahisar köylerinde yaygın olarak yetiştirilen bir üründür ve Sultani bamya çeşidinden elde edilmektedir.

Ortalama 1,5 ile 3 santimetre uzunluğundaki bamya, elle toplanmakta ve iki günde bir hasat edilmektedir. Ürünün dönüm başına 10-15 kilogram arasında verim sağladığı bilinmektedir. Tarlada tamamen insan gücüyle toplanan bamya, doğal yöntemlerle yetiştirilerek yerel pazarlarda ve şehir dışında satılmaktadır. Bu doğal bamya, yüksek fiyatına rağmen tüketiciler arasında ilgi görmektedir ve Keşanlı üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.

Siğilli Bamyanın Özellikleri

Siğilli bamya, diğer bamya çeşitlerinden farklı olarak koyu yeşil rengi, düzgün beşgen yapısı, tüysüz yüzeyi, küçük çekirdekleri ve sulama gerektirmeyen özellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu özellikleriyle Keşan bölgesinin kumlu ve tınlı toprağı, az yağışlı iklimi bamya yetiştiriciliği için uygun bir ortam sunmaktadır.

Üreticilerin Çalışma Koşulları

Üretici Serdar Keçici, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar süren yoğun çalışma şartlarına dikkat çekerek, bamya toplamak için sabah 6’da işe başladıklarını ve akşam 4-5’e kadar çalıştıklarını belirtiyor. Fişi tek tek elle toplandığını vurgulayan Keçici, Siğilli bamyanın tarlada 120-130 TL, pazarda ise 200-250 TL arasında satıldığını ifade ediyor. Ürün, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere de Keşan Siğilli bamya olarak gönderilmektedir.

İşçilerin Zorlukları ve Talepleri

Tarlada çalışan yevmiyeci Binnaz Kuru, ellerinin yara içinde olduğunu ve yevmiyelerinin yeterli olmadığını belirterek zorlu çalışma koşullarına dikkat çekiyor. Aynı şekilde diğer işçi İpek Şirin de, bamyanın toplanma sürecinin zahmetli olduğunu ve daha iyi çalışma şartlarını hak ettiklerini söylüyor.

Related Posts

Bir dönem paraya para demeyen Laleli esnafı tek tek kepenk indiriyor

Ekonomik kriz, tekstil sektörünü de derinden vurdu. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler; finansmana erişimdeki zorluk, artan kira, enerji ve işgücü maliyetleri nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Artan maliyetlere karşı gelirini …

Edirne’de Restoranda Yangın

Edirne’de bir alışveriş merkezindeki restoranda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Gıda devi, grup şirketleriyle iflasın eşiğinde: Mahkemeden karar çıktı…

Türkiye’de oyuncaklı şeker sektörünün öncü firmalarında Global Gıda ve iki grup şirketi hakkında 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verildi.

Herkes ikinci el almaya koşuyor: Nedeni ortaya çıktı!

İkinci el araç pazarı bugünlerde bir hayli hareketli. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç’a göre satışlar bir hayli arttı. En yüksek satışlar için de Ramazan ve Kurban bayramlarına işaret etti. Erkoç, iki tatil …

Lübnan’da enflasyon dört ayın zirvesine çıktı

Lübnan’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 15’e ulaşarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Lübnan Merkez İstatistik İdaresi tarafından açıklanan verilere göre bu artış, özellikle konut, sağlık ve eğlence harcamalarındaki fiyat …

Nigella Başkanı Fatih Eke çocukluğunu ve zorluklarını anlattı: “Yetim büyüdüm, okul bahçesinde yattı

Nigella Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Eke, Haberler.com’da yayınlanan Haber Bahane programında Gökay Kalaycıoğlu’na hayat hikâyesini anlattı. Çocukluğunda yaşadığı yoksulluk ve travmaları paylaşan Eke, çörek otu sektöründeki başarısını da detaylandırdı.