‘Ülkelerine döneceklerin sayısını tahmin etmek güç’

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – “Suriye’de 2024 yılı sonunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda Türkiye’de geçici koruma altındaki kişilerin ülkelerine olası geri dönüşlerinin işgücü arz ve talep dengesi üzerinde önemli etkiler yaratabileceği değerlendirilmektedir. Bu aşamada, geçici koruma altındaki yabancılardan ülkelerine dönecek olanların sayısını tahmin etmek güç olmakla birlikte geri dönüşlerin işgücü piyasasında ortaya çıkaracağı etkinin, bahse konu kitlenin yoğunlaştığı işler ve sektörler açısından belirgin ve hızlı olabileceği öngörülmektedir. Dönüş hareketlerinin olası etkilerinin etkin şekilde yönetilebilmesi için işgücü piyasasındaki gelişmelerin ve ihtiyaçların öngörülmesi, izlenmesi ve bunlara yönelik stratejik planlamaların yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte, işgücü arzının ve istihdamın sürdürülebilirliğini sağlayacak tedbirlerin alınması, politikaların belirlenmesi ve işgücü piyasasının değişen koşullara uyum sağlayabilmesi için altyapının güçlendirilmesi gerekmektedir. Geri dönüş süreçlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi, yalnızca piyasa dengelerinin korunmasına değil, aynı zamanda daha kapsayıcı ve dirençli bir işgücü yapısının oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır. Göç ve geri dönüş hareketlerinin ortaya çıkardığı bu çift yönlü dinamiğin ülke menfaatleri doğrultusunda yönetilmesi önem arz etmektedir.”

Yurtdışına göç arttı

İşgücü piyasasındaki eşitsizlik ve kırılganlıklardan kadınların daha fazla etkilendiği değerlendirmesine de yer verilen strateji belgesinde, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılma ve istihdam oranları, erkeklerle mukayese edildiğinde düşük seviyede gerçekleşmektedir. TÜİK verilerine göre kadınlar 25-49 yaş aralığında daha yoğun olarak işgücüne katılım sağlamaktadır. Bu grup içinde küçük çocuk sahibi olan kadınların ise bakım sorumlulukları nedeniyle işgücü piyasasının dışında kalmaları bir sorun alanı olarak dikkati çekmektedir” ifadesi kullanıldı.

Düşük doğurganlık senaryosunda Türkiye nüfusunun 2044 yılında 89 milyon 959 bin kişiye ulaşacağı, 2100 yılında ise 55 milyonun altına düşeceği aktarılan belgede, “Yüksek doğurganlık senaryosu kapsamında, Türkiye nüfusunun 2056 yılında 100 milyonu aşacağı öngörülmektedir” denildi. Türkiye’den yurtdışına göç eden kişi sayısı 2022 yılında 466 bin 914 iken 2023’te yüzde 53 artışla 714 bin 579’a yükseldiği kaydedilen belgede, “Yurtdışına giden nüfusun yüzde 55,2’sini erkekler, yüzde 44,8’ini ise kadınlar oluşturmaktadır” denildi.

Related Posts

Merkez Bankası müdahaleyi kabul etti! İmamoğlu operasyonu sonrası 1,1 milyar dolarlık döviz satışı

TCMB, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı sürecin ardından Mart ayında döviz piyasasına iki kez doğrudan müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Son 20 yılın istatistiği: Rusya büyümede tüm Batı ekonomilerini geride bıraktı

Rusya Devlet Başkanlığı Yabancı Ülkelerle Yatırım ve Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Dmitriyev, Rusya’nın son 20 yılda ekonomik büyüme konusunda tüm Batı ekonomilerini geride bıraktığını gösteren istatistiklere dikkat çekti.

Akaryakıta ÖTV zammı geldi: Benzin, motorin ve LPG fiyatı gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına otomatik ÖTV zammı geldi. Benzin litre fiyatına 2,26 TL, motorine 2,12 TL, otogaza ise 97 kuruş zam yapıldı. Yeni fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de pompa fiyatlarına yansıtıldı. Benzin 51 TL’yi, motorin 52 TL’yi geçti.

Tarihi ev 220 milyon TL’ye satıldı: Moda devi o evde sadece bir gece kalmıştı

Fransız moda evi Chanel’in efsanevi tasarımcısı Karl Lagerfeld’in bir dönem sahibi olduğu, Paris dışındaki ünlü kır evi açık artırmada satıldı. Moda dünyasında “Kayzer” lakabıyla tanınan Lagerfeld’in yalnızca bir gece konakladığı bu ikonik mülk, 4 …

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.